top of page

C-47 Dakota

Med vožnjo po cesti Metlika – Črnomelj je veliko ljudi začudenih, ko zagledajo letalo sredi polj. Prava oznaka letala je Douglas C-47 Dakota in stoji na tem mestu v čast dvema partizanskima letališčema med drugo svetovno vojno. Bela krajina je bila osvobojeno območje velik del tistega obdobja. Preko 800 zavezniški pilotov, več kot 2000 žensk, otrok in starejših je bilo prepeljano s teh letališč.

Z letališči, imenovani Picadilly Hope (upanje) in Picadilly Hope A, je bilo na varno prepeljano 1473 ranjenih partizanskih vojakov v zavezniške bolnišnice. Tisoče ton hrane, oblačil, zdravil, opreme, orožja in streliva je bilo dostavljeno na teh letališčih. Leta 1944 je bilo 120 britanskih, avstralskih, novozelanskih in francoskih pobeglih zapornikov pospremljeno v južne avstrijske meje, skozi nemško okupirano Slovenijo v 285 km oddaljeno Belo krajino. Ves čas so jih pospremljali slovenski partizani. Do današnjega dne velja ta pobeg za največjega v Evropi v času druge svetovne vojne. Pobeg danes imenujeno Vranov let, v čast Ralpha Churchesa, znanega kot Vrana, ki je pobeg organiziral.  

Kje odkriti

Med vožnjo po cesti Metlika – Črnomelj, proti Črnomlju, naprej od vasi Primostek je letalo vidno na levi strani. Naprej od Primostka se peljite še 1 km in zavijte levo proti vasi Otok. Peljite se še približno 400 m in boste prispeli do letala. Parkirišča so na voljo na desni strani.

bottom of page