top of page

Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih na vaš računalnik ali mobilno napravo shranijo spletna mesta, ki jih obiskujete. Naloge piškotkov so različne. Piškotki pomagajo spletnemu mestu, da si zapomni vaše nastavitve, npr. jezik, velikost črk in druge nastavitve, ki ste jih na svojem računalniku oz. napravi določili za ogled spletnega mesta, tako da vam jih ob vnovičnem obisku ni potrebno vedno znova nastaviti. Na ta način si spletna mesta lahko zapomnijo vaše preference in nastavitve.

Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnih mest (npr. piškotek o prijavi, sejni piškotek), nekateri so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje (npr. shranjevanje uporabnikovih preferenc), nekateri pa se uporabljajo tudi za spremljanje obiska na spletnem mestu, kar njegovemu upravitelju pomaga pri stalnem izboljševanju spletnega mesta in uporabnikove izkušnje z njim.

Piškotke lahko shrani spletno mesto, ki ga obiskujete ('lastni piškotki'), ali tretje spletno mesto, ki vodi vsebino na spletnem mestu, ki si ga ogledujete ('piškotki od drugod').

Lastni piškotki (1st party cookies) so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki bodo znova uporabljene, ko uporabnik naslednjič obišče to spletno mesto.

Drugi piškotki (3rd party cookies) izvirajo od drugih, partnerskih spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirnem spletnem mestu ali merijo promet). Tretja spletna mesta lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih z različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih produktov.

Seznam piškotkov na tej spletni strani:

Piškotki.jpg

Vedno imate možnost, da piškotke sprejmete ali zavrnete. Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Delovanje spletnega brskalnika lahko spremenite v nastavitvah, tako da se piškotke zavrne ali da prejmete opozorilo, preden se piškotek shrani. Namestitev piškotkov lahko v brskalniku tudi popolnoma preprečite za vsa obiskana spletna mesta. Piškotke, ki so že shranjeni na vaši napravi, lahko izbrišete.

S piškotki spletnega mesta www.odkrijtebelokrajino.com lahko upravljate tudi tako, da kadarkoli v nastavitvah brskalnika spremenite način, kako brskalnik uporablja piškotke.

bottom of page