top of page

Cerkev sv. Križa

Cerkev Sv. Križ se nahaja nad vasjo Rožič vrh v občini Črnomelj. Stoji na 593 m nadmorske višine. Danes je cerkev razvalina. Turen cerkve je bil predelan v opazovalno točko, katera ponuja lep pogled na Planino in Mirno goro. Poleg cerkve je Planinsko društvo gradilo manjšo kočo.

Cerkev so zgradili stari Kočevarji, nemški naseljenci. Na širšem območju okoli cerkev so še vedno vidni ostanki hiš starih Kočevarjev. Cerkev sveti Križ je bila v veliki meri že opuščena pred drugo svetovno vojno, saj je lokalno kočevarsko prebivalstvo zapustilo domove ali so bili prisiljeni v odhod s strani Partizanov. Cerkev je bila zgrajena iz kamna in lesa na hribu nad vasjo Rožič vrh.

Kje odkriti

Cerkev sv. Križ se nahaja nad vasjo Rožič vrh. Če potujete po cesti Črnomelj-Črmošnjice, proti Črnomlju, ko se pripeljete v vas Lokve zavijte desno. Nadaljujete vožnjo do železniškega viadukta, tam izberite drugi izvoz na levo. Vozite se približno 2.7 km in zavijte levo. Nadaljujete pot še 3.4 km po gozdni poti. Zdaj se že ob cesti nahajajo smerokazi za cerkev. Ko prispete na lokacijo boste morali pustiti avtomobil spodaj ter približno 200 m iti peš do cerkve.

bottom of page