top of page

Črnomelj

Četudi je zgodovina Črnomlja je dolga več kot 3000 let, je bil le-ta prvič omenjen leta 1228. Danes je Črnomelj največje mesto in največja občina v Beli krajini. Med 2. svetovno vojno je bil Črnomelj središče osvobojenega ozemlja, središče svobodne Slovenije kje so se postavili temelji, današnje Slovenije.

Od konca bakrene dobe do začetka železne dobe je Črnomelj počasi a ustaljeno rastel dokler niso ozemlje osvojili stari Rimljani. Prvo naselje je bilo najverjetneje uničeno s strani Avgusta Oktavijana in pozneje Tiberija. V pozni aktiki je bil Črnomelj pomembno naselje na tem koncu balkanskega polotoka. Prva cerkev je bila zgrajena v 4. stoletju. V poznem 6. stoletju in začetku 7. stoletja je bil Črnomelj ponovno uničen. Šele med 9. In 11. stoletju je nastalo novo naselje. Leta 1408 je bil Črnomelj prvič omenjen kot mesto. V 19. stoletju se je Črnomelj začel hitreje razvijati, pridobil je sodišče in administrativne pravice. Leta 1868 je bila odprta prva čitalnica, 1874 so se organizirali gasilci. 1914 je bila v Črnomelj pripeljana železnica.

Kje odkriti

Bela krajina, leži v jugovzhodni Sloveniji. Nahaja se v središču med Ljubljano, glavnim mestom Slovenije, Zagrebom, glavnim mestom Hrvaške in Rijeko, hrvaškim pristaniščem v Jadranskem morju. od vseh je Bela krajina oddaljena približno 100 km. Nobena avtocesta ne vodi neposredno v Črnomelj in Belo krajino. Če potujete iz Slovenije, potem lahko v Ivančni gorici izberete izvoz proti Črnomlju. Lahko se peljete do Novega mesta in tam zavijete proti Črnomlju, Metliki ali Semiču. Če potujete s hrvaške strani na avtocesti izberite izvoz Bosiljevo I in vozite proti Sloveniji, skozi mejni prehod Vinica. Lahko izbere izvoz v Karlovcu in se tako peljete proti Sloveniji, kjer boste vstopili v državo v Metliki.

bottom of page