top of page

Grad Gradac

Grad je bil prvič omenjen leta 1228 kot Gräcz. Nahaja se v istoimenskem naselju Gradac v Beli krajini v občini Metlika Na začetku je bil najverjetneje utrdba proti Turkom. Stoji na dobro zavarovanem okljuku reke Lahinje. Grad je razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

V 17. st je družina Gušič postavila čudoviti park ob reki Lahinji poleg gradu. Najbolj vidna lastnost parka je bila čudovita drevesna promenada iz smrek in platan. V 19. in 20. st so se ponovno menjali lastniki. Med njimi je bil Franz Friedau, ki je zgradil livarno in s tem popeljal Gradac v industrijsko dobo. Lesen most še vedno povezuje grad ter mesto kjer je nekoč stala livarna. Med drugo svetovno vojno je grad služil kot bolnišnica. Po nacionalizaciji so oblast nad gradom prevzeli komunistični organi oblasti, park je bil zanemarjen. V zadnjih letih, kar je ostalo od parka je sedaj zaščiteno območje, s to potezo se želi preprečiti nadaljnje propadanje parka, dokler se ne najde nov lastnik.

Kje odkriti

Grad se nahaja na ob glavni cesti Črnomelj – Metlika v naselju Gradac, ki si deli ime z gradom. Grad je preprosto viden z glavne ceste, najboljši pogled na grad je iz mostu skozi reko Lahinjo. Parkirna mesta so na voljo pred gradom.

bottom of page