top of page

Grad Krupa

Blizu izvira reke Krupe ter okoli 4 km od Semiča je nekoč stal eden največjih in mogočnih gradov v Beli krajini imenovan grad Krupa. To je bila mogočna zgradba z debelimi zidovi, ki so bili še dodatno ojačani s petimi stolpi v Valvasorjevih časih. Zgrajen je bil v 13. st. Grad Krupa je imel štirioglate stolpe in nadstropno arkadno dvorišče. V 19. stoletju je bil grad Krupa središče uprave za vso Belo krajino. Partizani so grad leta 1942 požgali in tako preprečili okupatorjem, da ga le-ti zavzamejo.

Prvi lastniki gradu naj bi bila hrvaška plemiška rodbina Babonićev. Grad je bil prvič omenjen leta 1352 ("von der Crup"). Babonićevi so bili sorodniki grofov Ursini-Blagaj. S poroko sredi 14. stoletja so grad in gospoščino pridobili grofje Ortenburžani, po njihovem izumrtju leta 1418 pa so ga podedovali Celjski grofje, ki so ga imeli do njihovega izumrtja leta 1456. Nato so ga prevzeli Habsburžani oziroma deželnoknežja komora. Grad je bil leta 1427 omenjen kot "castrum Cruppa".

Kje odkriti

Grad Krupa se nahaja v naselju Stranska vas v Občini Semič, zraven glavne ceste Semič-Gradac. Neposredno poleg gradu ni parkirnih mest, a je prostor za obiskovalce rezerviran na stranski cesti. Če potujete v smeri Gradac, preden se konča Stranska vas zavijte levo. Vozite se kakšnih 300 m do parkirnega mesta. Do ruševin gradu nadaljujte peš.

bottom of page