top of page

Kal in izvir Orehovec

Izvir Orehovec in kal pod njim se oba nahajata v neposredni bližini naselja Krašnji vrh. Izvir na površje teče iz obzidanega skalnega studenca s kamnito nišo v katero je postavljen kipec lurške Marije. Nižje od izvira se nahaja kal v velikosti okoli 5 x 6 m. Kal se napaja neposredno iz izvira Orehovec. Kal ter celotna okolica kala je lepo urejena. Blizu se nahaja tudi klop in miza. za počitek.

Kal se napaja z izvirsko vodo, kar ni pogost pojav v Beli krajini. Le okoli 40 % kalov se napaja na takšen način, ostale napaja večinoma deževnica. Danes sta kal in izvir izgubila svoj pomen pri lokalnemu prebivalstvu – kot vir vode za pitje, pranje in napajanje živine. Kljub temu kal ostaja pomemben za ohranjanje biotske raznovrstnosti saj v njem živijo mnoge zanimive živali kot so razni polži, žabe, pupki in mnoge druge živalske vrste.

Kje odkriti

Izvir in kal Orehovec se nahajata pri vasi Krašnji vrh v občini Metlika. Če potujete na cesti Črnomelj – Metlika, v smeri Metlike pri semaforju zapeljite ravno v središče Metlike. Peljete mimo zdravstvenega doma na desni in mimo hotela, ki bo naprej na levi. 250 naprej od hotela zavijete ostro desno proti Radovici. Vozite ravno 1.8 km. Na križišču na vaši levi boste videli smerokaz za Radovico. Zavijte levo. Vozite približno 5 km ravno, skozi vas Slamna vas. Ko prispete v Radovico, pri pokopališču boste na desni videli smerokaz za Razgledni stolp Krašnji vrh, zavijte levo in vozite ravno skozi Radovico. Po približno 700 m se boste peljali mimo igrišča. Peljite ravno do vasi Krašnji vrh. Ko se pripeljete na Krašnji vrh, po približno 250 m zavijte oštro levo in se peljite še 350 m. Izvir in kal Orehovec bosta na vaši desni.

bottom of page