• Facebook Social Icon

© 2020 Odkrijte Belo krajino. Vse pravice pridržane.

Izvir Lahinje

Lahinja je 34 km dolga reka, katera ima izvire iz več kraških izvirov na koncu zatrepne doline med vasmi Knežina, Belčji vrh in Mali Nerajec. V zgornjem toku reka Lahinja teče proti severu v precej ozki strugi z zelo nizkim padcem. Vse to posledično pomeni, da je reka zelo počasna. Lahinja je zelo popularna pri lokalnih ribičih.

V Dragatušu se ji pridruži Podturnščica in v Črnomlju Dobličica. Po združitvi s Podturnščico postane struga rekel Lahinje zelo ozka ter ponekod do 20 m globoka z veliki okljuki. V neposredni bližini enega okljuka stoji Grad Gradac. Od Črnomlja do Gradaca reka nima površinskih pritokov. V vasi Klošter se ji pridruži veliko hitrejša in obsežnejša reka Krupa. Po združitvi se reka obrne vzhodno in na Primostku se izlije v reko Kolpo. Lahinja je del porečja reke Save. Krajinski park Lahinja se razteza od Knežine do Pustega Gradca in v teh prvih 7 km se reka razteza skozi krajinski park.

1/4

Kaj početi

  • Klopi z mizo ob izviru,

  • okoli izvira, na desni strani se nahaja pot,

  • celotno območje je lahko zelo mokro in vlažno zato pazljivo pri hoji,

  • izvir in okoli sta polna življenja, od malih rib, insektov in ptic,

  • regionalni park Lahinja je dobil po reki, ker je reka ena glavnih atrakcij.

1/7

Kje odkriti

Izvir Lahinje se nahaja pod vasjo Belčji vrh v občini Črnomelj. Do izvira pridete tako, da se peljete po glavni cesti Črnomelj-Vinica, proti Vinici. Po naselju Nerajec je ob cesti smerokaz za Belčji vrh, tu zavijete levo. Peljite se do vasi, mimo cerkve Svete Helene ter bodite pozorni na križišče v vasi. Zavijte levo in se vozi še 200 m. Parkirno mesto se nahaja malce po izhodu iz vasi na levi strani. Do izvira je okoli 250 m hoje.