top of page

Izvir Okno

Okno je slikoviti sifonski izvir, kjer izvira Nerajčiča – prvi večji pritok reke Lahinje. Nerajčiča je dolga le okoli 1400 meterov. Višinska razlika med izvirom in izlivom v Lahinjo znaša okoli 8 metrov. Poplavna ravnina Nerajčiče je široka med 50 in 70 metri. V neposredni bližini izvira se nahaja manjše mokrišče.

Ime Okno se najverjetneje nanaša na manjši del obzidanega dela izvira. Del izvira je obzidan z manjšim okno kjer voda teče naprej. Notranji del obzida je bil namenjen zajemanju pitne vode, zunanji del je bil prepuščen napajanju živine in pranju perila. Tako se je ohranjala čistoča izvira. Obzidava manjšega dela izvira je bila pogosta praksa v Beli krajini. Nad izvirom se nahaja manjši kip Marije Lurške. Izvir Okno ter celotna Nerajčiča so zaščiteno območje na nacionalni ravni. Za okolico izvira skrbijo domačini.

Kje odkriti

Izvir Okno se nahaja v neposredni bližini glavne ceste Črnomelj – Vinica, pred vasjo Nerajec. Če potujete proti Vinica, pred vasjo Nerajec se nahaja smerokaz »Izvir Okno« tu zavijte desno na makadamsko pot. Peljite se približno 50 metrov in parkirajte. Izvir Okno je približno 50 metrov naprej od parkirnega mesta.

bottom of page