top of page

Jama Vidovec

Jama Vidovec se nahaja nižje od vasi Božakovo v občini Metlika. Skupaj s kraško jamo Zdenc tvorita jamski sistem Vidovec – Zdenc. Vidovec je ena najdaljših vodnih jam v Beli krajini. Izoblikoval jo je potok Vidovec le nekaj metrov pod površjem.
Vhod v jamo je brez spremstva jamarjev strogo prepovedan!

Vhod v jamo se nahaja pod skalnim spodmolo, za katerim se odpre vhodna dvorana. Od tu se nadaljuje vodni rov, širok le nekaj metrov, s plitvo podzemsko strugo. Struga je vrezana v naplavino ilovice. Rov je izredno dinamičen in na mestih težko prehoden. Poteka v smeri kraške jame Zdenc. Po 270 metrih je konča s sifonom. V jami prevladujejo gole, erozijsko obdelane stene.

Kje odkriti

Jama Vidovec se nahaja pod vasjo Božakovo v občini Metlika. Če se vozite po cesti Gradac – Metlika, pri semaforiranem križišču peljite ravno približno 100 metrov. Videli boste smerokaz za Božakovo, zavijte desno in vozite ravno. Pri prehodu čez železniški prehod v vasi Rosalnice zavijte proti Božakovem. Vozite ravno, približno 3 km skozi vasi Radoviči in Želebej. Ko prispete v vas Božakovo vozite ravno. Po približno 600 m bo viden na vaši desni manjši smerokaz za kraško jamo Zdenc in jamo Vidovec. Zavijte desno na gozdno pot. Držite se desno. Lokacija jame se nahaja približno 100 m nižje. Zaradi težko prevoznega terena priporočamo, da pustite avtomobil na vrhu in se do jame sprehodite.

bottom of page