top of page

Kraška jama Malikovec

Malikovec je manjša kraška jama z maksimalno globino 28 metrov. Celotni jamski sistem s tuneli je dolg približno 80 metrov. Jama je dostopna preko poševnega podora. V osrednjem delu jame se nahaja manjša dvorana v velikosti 30 krat 15 metrov in se odpre s stropnim breznom.

Na južnem delu jamske dvorane se nahaja približno 15 metrov dolg vodoraven tunel, ki se konča z breznom. Na dnu brezna je podtalnica. Kraška jama Malikovec se nahaja v zaledju reke Krupe. Primarno so jo oblikovali lokalni podzemni tokovi. Sekundarno oblikovanje je potekalo s pomočjo erozije. V preteklosti je bila jama precej onesnažena. Leta 1994 je bila očiščena ter primerno opremljena za prihod obiskovalcev. Okolica jame je bila tudi preurejena v manjši učni park z info-tablami, kjer se lahko naučite o raznih drevesih in grmih.

Kje odkriti

Kraška jama Malikovec se nahaja v bližini vasi Lipovec in Pugled v občini Semič. Na cesti Semič – Ručetna vas, proti Semiču, na desni strani je smerokaz za vas Pugled. Zavij tu. Vozite se približno 700 metrov dokler ne prispete do manjšega križišča z makadamskimi potmi na obeh straneh. Zavijte na desno. Kraška jama Malikovec se nahaja približno 50 metrov od tu. Parkirate lahko ob makadamski poti.

bottom of page