top of page

Metlika

Metlika je drugo največje mesto in tretja največja občina v Beli krajini. Njena zgodovina je dolga in bogata. Leta 1288 je bila Metlika prvič omenjena, a arheološka izkopavanja nakazujejo, da je bila poseljena že v prazgodovini. V 15. in 16. Stoletju je bila večkrat tarča napadov s strani Turkov. Grad je bil zrajen v 15. stoletju v bran proti napadov Turkov.

Prva šola v Metliki je bila ustanovljena v 16. stoletju, v tem času je bila Metlika tudi območje za prosti pretok knjig. Leta 1850 je bila ustanovljena prva godba in leta 1865 prva nacionalna čitalnica. Metlika je dom slovenskega gasilstva, leta 1869 je bila ustanovljena prva slovenska prostovoljna gasilske brigada. Po prvi svetovni vojni je Metlika dobila vodovod in elektriko ter jekleni most skozi reko Kolpo.  Pred drugo svetovno vojno je bila pomembno kulturno središče. Med drugo svetovno vojno, kapitulaciji Italije je Metlika, skupaj z Belo krajino postala svobodno območje in nadaljevala boj proti sovražniku. Leta 1944 je bila ustanovljena gimnazija. Po drugi svetovni vojni je Metlika hitro rasla in postala središče tekstilne industrije. Metlika je vinogradniško središče Bele krajine.

Kje odkriti

Bela krajina, leži v jugovzhodni Sloveniji. Nahaja se v središču med Ljubljano, glavnim mestom Slovenije, Zagrebom, glavnim mestom Hrvaške in Rijeko, hrvaškim pristaniščem v Jadranskem morju. od vseh je Bela krajina oddaljena približno 100 km. Nobena avtocesta ne vodi neposredno v Semič in Belo krajino. Če potujete iz Slovenije, potem lahko v Ivančni gorici izberete izvoz proti Metliki. Lahko se peljete do Novega mesta in tam zavijete proti Črnomlju, Metliki ali Semiču. Če potujete s hrvaške strani na avtocesti izberite izvoz Bosiljevo I in vozite proti Sloveniji, skozi mejni prehod Vinica. Lahko izbere izvoz v Karlovcu in se tako peljete proti Sloveniji, kjer boste vstopili v državo v Metliki.

bottom of page