Mitrov tempelj

Mitrej nad Rožancem je eden najprivlačnejših arheoloških spomenikov na Slovenskem. Ambient templja sredi gozda samo še doda k misticizmu kulta Mitre. Tempelj je bil vklesan v opuščen kamnolom v antiki proti koncu 2. stoletja. Mitrej je lahko manjši ali večji tempelj vzpostavljen s strani častilcev Mitre.

Večina Mitrovih templjev je bila zgrajenih med 100 leti pred našim štetjem in letom 300. Večina je bila zgrajena v Rimskem imperiju. Mitraizem je vera osnovana na cikličnem izmenjavanju življenja in smrti ter boju med dobrim in slabim in močjo odrešitve skozi žrtvovanja. Arheološka izkopavanja so pokazala, da je bil prvotni nivo sobe okoli 75 cm nižji kot je danes. Ostanki pogorelih drv nakazujejo, da so pri obredih uporabljali ogenj.

1/5

Kaj početi

  • Na lokaciji se nahajajo info table, če želite izvedeti več o Mitraizmu.

  • Danes se tempelj počasi razkraja, kar je posledica kislega dežja, mahov in lišajev.

  • Kopija templja je bila narejena leta 1953 in je hranjena v muzeju Bela krajina v Metliki.

  • Do templja se lahko prosto sprehodite in slikate.

  • Prosimo spoštujte znake in navodila. 

1/3

Kje odkriti

Mitrov tempelj se nahaja izza vasi Rožanec v občini Črnomelj. Na cesti Črmošnjice-Črnomelj v smeri Črnomlja bodite pozorni na smerokaz za Rožanec. Zavijte proti vasi. Vozite ravno skozi vas dokler ne pridete do železniškega prehoda. PAZLJIVO PELJITE SKOZI ŽELEZNIŠKO PROGO. Sledite gozdni poti približno 100 m. Videli boste znak na kateremu piše Mitrej. Parkirajte in pojdite peš po poti navzgor. Če približno 100 m boste pri templju.

  • Facebook Social Icon

© 2020 Odkrijte Belo krajino. Vse pravice pridržane.