Most na Žagarce

Most preko reke Lahinje se nahaja pod vasjo Čudno selo. Lokacija ni zelo znana, a vseeno ponuja čudovite poglede na zeleno pokrajino po kateri je Bela Krajina znana. Most je zgrajen iz betonske in lesene konstrukcije. Prehod skozi je mogoč samo peš ali s kolesom. Vodi na dolg travnik ob levem bregu Lahinje. Na drugi strani se tudi nahaja manjša koča.

Lahinja je dokaj plitka na tem mestu in dolga vodna trava lahko zavzame velik del struge. Levi breg je več ali manj raven, trava je tudi redno košena za seno. Desni breg je večinoma gozd in bolj težko prehoden. Malo pred mostom je zgrajen manjši jez s katerim so še dodatno upočasnili reko a so tudi dvignili njeno površino, saj je reka Lahinja zelo »lena« reka. Ribiči redno prihajajo na to mesto ravno zaradi ravnega travnika na levem bregu. Grmovje na bregovih tudi ponuja odličen življenjski prostor za mnoge ribe, insekte ter druge živali.

1/3

Kaj početi

  • Klopi se nahajajo levo od parkirnega mesta na robu gozda. Tu se lahko usedete in sprostite ter uživate v okolici.

  • Pred mostom je manjša pot do reke. Bodite pozorni, saj so tla lahko precej mokra in blatna.

  • Z mostu lahko vidite celotno območje.

  • Na drugi strani mostu se nahaja manjša koča z dodatnimi klopmi in mizami.

1/3

Kje odkriti

Pot do mostu je lahko težavna. Ko potujete iz Črnomlja na cesti Črnomelj-Griblje se peljite mimo vasi Čudno selo ter nadaljujte pot. Na križišču za vas Desinec se držite leve strani in potujte še 500 m. Tu boste videli manjšo gozdno pot, ki vodi dol. To je pot do mostu. Pazljivo se peljite po tej gozdni poti, da ne poškodujete avtomobila!

  • Facebook Social Icon

© 2020 Odkrijte Belo krajino. Vse pravice pridržane.