Novolipski breg

Izvir Novolipski breg se nahaja v bližini vasi Nova lipa v občini Črnomelj. Na dnu 12 metrov globoke udorne kotanje se nahaja kraški izvir, ki je povezan s podzemnim tokom. Ta podzemni tok teče proti Starolipskemu Bregu in naprej proti izvirom Nerajčice. Voda v izviru redkokdaj presahne. Ob večjih padavinah nivo vode naraste in se dvigne iz jame ter poplavi bližnjo okolico.

V preteklosti so domačini izvir obdali s 4 metrov visokim krožnim kamnitim tulcem. Zgradili so tudi kamnite stopnice in oporni zid. Tako je omogočen dostop do vira. Črpalka na vrhu je bila zgrajena po letu 1945. Vodni vir je bil obnovljen leta 2011 v okviru projekta Viri življenja.

1/4

Kaj početi

  • Lahko si ogledate črpalko,

  • Če ni prisotna voda greste lahko do dna vira,

  • Če je prisotna voda, prosimo hodite pazljivo, saj obstaja nevarnost zdrsa,

  • Prosimo obvarujte naravo in njeno okolico.

1/4

Kje odkriti

Izvir Novolipski breg se nahaja v bližini vasi Nova lipa v občini Črnomelj. Če se peljete po cesti Črnomelj – Vinica v smeri Vinice boste približno 1 km po vasi Stara lipa zasledili smerokaz za vas Nova lipa. Zavijte desno. Po približno 100 metrih za vijte levo. Izvir Novolipski breg se nahaja čez približno 200 metrov na levi strani. Parkirajte ob cesti.

  • Facebook Social Icon

© 2020 Odkrijte Belo krajino. Vse pravice pridržane.