top of page

Peskokop Nerajec

Tudi mnogi Belokranjci, kaj šele ostali, ne vedo, da je v opuščenem kamnolomu v Nerajcu nastalo pravo jezero. Če gremo po glavni cesti Črnomelj- Vinica, ga ni videti, saj se nahaja kar globoko v kotanji, ki je nastala zaradi večletnega izkopavanja peska. Tu nastaja edinstven biotop za številne rastlinske in živalske vrste.

Posebno slikoviti so majhni otočki, ki kukajo iznad gladine. V jezeru živijo tudi ribe, pogosto jezero obiščejo sive čaplje. V poletnem času se na jezeru razcvetijo lokvanji, lepo je tudi pozimi, ko je gladina prekrita z ledom. Ob jezeru, nedaleč od glavne ceste, je urejeno počivališče, na katerem se lahko ustavijo in odpočijejo mimoidoči. Jezero v opuščenem kamnolomu Nerajec je lep primer, kako se lahko rane v naravi na ustrezen način sanirajo, pokrajina pa dobi popolnoma novo vsebino.

Kje odkriti

Jezero Nerajec se nahaja od glavni cesti Črnomelj-Vinica, pred vasjo Veliki Nerajec. V smeri proti Vinici, pred vasjo Veliki Nerajec je smerokaz za »Vhod 2« v Krajinski park Lahinja, nekaj metrov za smerokazom je smerokaz za parkirno mesto. Sledite temu znaku. Po približno 50 m boste videli parkirno mesto. Jezero se nahaja naprej od parkirnega mesta desno po makadamski poti.

bottom of page