top of page

Ribniki Prilozje

Izza vasi Prilozje se nahajajo tri med seboj povezani ribniki. Danes se v osrednjem in vzhodnem ribniku vzrejajo ribe, predvsem krap, linj, koreselj, ploščič in druge. Zahodni ribnik je prepuščen naravni procesom zato predstavlja pomemben življenjski prostor mnogim redkim in ogroženim vrstam, katere potrebujejo mokro okolje.

Ribniki so bili nekoč v lasti gospostva iz gradu Gradac in so bili omenjeni že leta 1824. Mokrišče je tiho okolje kjer se lahko opazujejo razne ptice, želva sklednica, kačji pastirji ter mnoge druge živali. Želva sklednica je še posebej zanimava, saj je na seznamu ogroženih vrst in edina avtohtona želva v Sloveniji. Zaradi njenega ogroženega statusa so ribniki Prilozje vključeni v Natura 2000, evropsko omrežje zaščitenih področij. Ribniki so v lasti Ribiške družine Metlika. Ribe je možno lovit od konca maja do septembra. Celotno območje je dostopno invalidom. Okoli ribnika vodi sprehajalna pot.

Kje odkriti

Vas Prilozje se nahaja v občini Metlika. Gradac je največje naselje v bližini. Če potujete proti Metliki, na cesti Gradac-Metlika, pred koncem Gradaca zavijte desno proti Letališču Prilozje. Vozite približno 2 km in bodite pozorni na smerokaz “Letališče Prilozje”. Pri smerokazu zavijte desno. Peljite se približno 1 km in bodite pozorni na smerokaz “Ribnik Prilozje”. Vozite se še kakšnih 300 m in se držite desne strani. Pri zadnjem zavoju desno bodo ribniki in parkirno mesto kmalu vidni.

bottom of page