top of page

Semič

Semič je druga največja občina in tretje največje naselje v Beli krajini. Ime je dobil po gradu Semenič, kateri je nekoč stal pod hribom Semenič. Semič geografsko zapirajo s severa Gorjanci ter na zahodu gorovje Kočevski rog. Semič je bil prvič omenjen v začetku 13. stoletja.

Ni dokazov, da je bil Semič poseljen v prazgodovini, a okoliška področja, kot je Kraška jama judovska hiša, so bila. Cerkev svetega Štefana je bila prvič omenjena leta 1228. V 14. stoletju so Ortenburžani v okolico Semiča naseljevali Kočevarje (nemške kmete). V 15. stoletju je bil Semič velikokrat napaden s strani Osmanskega cesarstva. Prva šola je bila zgrajena v začetku 18. stoletja, prva hranilnica in posojilnica leta 1899. Leta 1903 je bila zgrajena prva knjižnica. V letu 1914 je bila skozi Semič pripeljana železnica. Po kapitulaciji Italije v 2. Svetovni vojni so se v Semič namestili Partizani. Slovensko narodno gledališče je delovalo iz Semiča. V tem času je v Semiču deloval zbirni center za ranjene in ameriške pilote, evakuacijske baze in bolnišnice. Leta 1995 je Semič ponovno postal samostojna občina.

Kje odkriti

Bela krajina, leži v jugovzhodni Sloveniji. Nahaja se v središču med Ljubljano, glavnim mestom Slovenije, Zagrebom, glavnim mestom Hrvaške in Rijeko, hrvaškim pristaniščem v Jadranskem morju. od vseh je Bela krajina oddaljena približno 100 km. Nobena avtocesta ne vodi neposredno v Semič in Belo krajino. Če potujete iz Slovenije, potem lahko v Ivančni gorici izberete izvoz proti Črnomlju. Lahko se peljete do Novega mesta in tam zavijete proti Črnomlju, Metliki ali Semiču. Če potujete s hrvaške strani na avtocesti izberite izvoz Bosiljevo I in vozite proti Sloveniji, skozi mejni prehod Vinica. Lahko izbere izvoz v Karlovcu in se tako peljete proti Sloveniji, kjer boste vstopili v državo v Metliki.

bottom of page