top of page

Tri fare

Cerkveni kompleks Tri fare se nahaja v vasi Rosalnice blizu Metlike. Kompleks sestavljajo tri Gotske cerkve ter visoko dvoriško obzidje. Cerkve stojijo ena ob drugi in so do današnjega dne romarsko središče. Južna cerkev je posvečena Lurški Materi Božji, severna cerkev je cerkev posvečena Žalostni Materi Božji. Osrednja cerkev je Cerkev Glej Človek (Ecce homo). Osrednja cerkev je edina cerkev z zvonikom.

Zaradi manjkajočih dokumentov je zgodovina celotnega cerkvenega kompleksa neznana. Nekateri viri pravijo, da so bile cerkve zgrajene s strani viteškega reda templarjev v drugi polovici 12. stoletja. Rosalnice so bile prvič omenjene leta 1490, a kraj cerkva je bil omenjen že leta 1228. O ustanovitvi cerkva je več razlag. Ena priča o ustanovitvi v 13. stoletju, druga okoli leta 1093. Severna cerkev je največja in najverjetneje najstarejša. Osrednja cerkev je bila najverjetneje zgrajena konec 15. in začetek 16. stoletja. Južna cerkev je bila prvič omenjena leta 1689, a to ne izključuje možnosti, da je bila zgrajena pred letom 1400. Za več informacij kliknite tukaj

Kje odkriti

Tri fare se nahajajo v vasi Rosalnice blizu Metlike. Če se vozite po cesti Gradac – Metlika, pri semaforiranem križišču peljite ravno približno 100 metrov. Videli boste smerokaz za Rosalnice, zavijte desno. Vozite ravno dokler pri pridete do železniškega prehoda, takoj po prehodu skozi progo zavijte levo. Vozite ravno približno 600 metrov. Pri križišču zavijte desno. Po približno 50 metrih boste prispeli do parkirišča.

bottom of page