top of page

Vinomerski steljniki

Steljniki sodijo med najbolj prepoznavne naravne značilnosti Bele krajine. Drugje po Sloveniji steljnikov običajno ne najdemo in so zato še toliko bolj pomembni za kulturno in biotsko raznovrstnost Bele krajine. Sestavljeni so iz brezovega gozda, borovcev in podrastom stelje, rese in vrese. Zaradi specifičnih rastlin, ki rastejo na steljnikih, le-ti ustvarjajo edinstveno biotsko okolje in raznovrstnost Bele krajine.

Pri steljnikih stelja in druge rastline običajno pokrivajo več kot 80% tal. Drevesa s krošnjami pokrivajo manj kot 75% površine. Vinomerski steljniki so navedeni v Naturi 2000 kot naravna dediščina in so zaščiteni. Običajno se stelja kosi enkrat letno. Nato se posuši in uporabi kot nastil za govedo, konje in druge domače živali. Na steljnikih so tudi različne gobe, metulji, žuželke, orhideje ter druge živali. Ko se stelja pokosi so sove pogosti obiskovalci. Številni ljudski običaji in tradicije v Beli krajini vključujejo steljnike.

Kje odkriti

Na poti z Metlike proti Novemu mestu na krožišču izberite prvi izvoz. Vozite se proti centru Metlike in po približno 1 km boste videli smerokaz za Radovico. Zavijte levo in se peljite približno 2,8 km. Vinomerski steljniki bodo na vaši desni strani s parkirnim mestom, klopmi, mizo in info tablo jasno vidno.

bottom of page