top of page

Vodenica

Vodenica je največja in najgloblja kraška vrtača na Kraški učni poti od Lebice do Krupe. Leži v gozdu za vasjo Brstovec. Manjše kamnito obzidje je bilo zgrajeno okoli izvira. Mnogo let je bila Vodenica vir pitne vode bližnjemu prebivalstvu. Vodenica je vodnata skozi celo leto, tudi v najbolj sušnih obdobjih.

Mnogo let je bila Vodenica vir pitne vode vendar je zgubila svoj pomen, ko je bil zgrajen vodovod. Bila je posebej popularna, ker se ni osušila ter je vedno imela stalno temperaturo. Voda iz Vodenice nadaljuje pot v reko Krupo. Vodenica je pomemben habitat za mnoge žuželke, polže, črve in druge živali. Celotna dolina je skozi celo lepo precej vlažna.

Kje odkriti

Kraški izvir Vodenica se nahaja sredi gozdu za vasjo Brstovec. Če potujete skozi Stransko vas pri Semiču zavijte proti Vinjemu vrhu. V Vinjem vrhu zavijte desno proti cerkvi svete Trojice. Vozite se do cerkve in potem zapeljite na makadamsko pot. Po približno 1 km boste videli na levi strani manjšo info tablo za Vodenico. Avto pustite tukaj. Pot nadaljujte peš proti Brstovu. Po približno 200 m boste na desni strani videli majši smerokaz za Vodenico. Nadaljujte pot v dolino. Po približno 150 m boste prispeli do Vodenice.

bottom of page