top of page

Kržunc

Kržunc leži sredi gozda med vasema Radovica in Krašnji vrh v občini Metlika. Izvir Kržunc je nekoč služil kot napajališče in perišče za bližnje prebivalce obeh vasi, čemur pričajo dobro ohranjena betonska korita. Kržunc je z izgradnjo vodovodnega omrežja izgubil svoj pomen.

Voda iz izvira teče naprej po plitki strugi in ponikne v zemljo približno 25 m stran od betonskih korit. V bližini Kržunca se nahaja potok Turine, kateri je tudi nekoč služil kot vir pitne vode in nekoč poganjal mlin. Kržunc je del krajše planinske poti od Radovice do Krašnjega vrha. Planinska pot vodi mimo kala in izvira Orehovec do razglednega stolpa na Krašnjem vrhu s katerega je razgled po Beli krajini.

Kje odkriti

Če potujete v smeri Črnomelj – Metlika, proti Metliki pri semaforju vozite ravno v središče Metlike. Peljete se mimo zdravstvenega doma na desni in mimo hotela, ki bo na levi. 250 naprej od hotela zavijete ostro desno proti Radovici. Vozite ravno 1.8 km. Na križišču na vaši levi boste videli smerokaz za Radovico. Zavijte levo. Vozite približno 5 km ravno, skozi vas Slamna vas. Ko prispete v Radovico, pri pokopališču boste na desni videli smerokaz za Razgledni stolp Krašnji vrh, zavijte levo in vozite ravno skozi Radovico. Po približno 700 m se boste peljali mimo igrišča. Vozite ravno in po 350 m zavijte desno na makadamsko pot. Vozite še 500 m do parkirnega mesta. Nadaljujte pot skozi gozd. Kržunc se nahaja približno 200 m naprej.

bottom of page